Mijn hobby: katten showen

0 0

Zoals jullie misschien wel weten, ben ik gek op katten. Ik heb zelf thuis nu 4 katten, ik heb met ze gefokt en geshowd. Vorige week vertelde ik wat over het fokken, deze week zal ik wat vertellen over het showen.

Je hebt het vast wel eens bij je in de buurt gezien: een (ras)kattententoonstelling. In een zaal allemaal kooien met daarin katten. Af en toe zie je een eigenaar met een kat langslopen en soms zie je ook katten op het podium verschijnen.
Voor veel dieren worden tentoonstellingen/shows georganiseerd. Het lijkt wel een beetje inherent te zijn aan het fokken van dieren. Veel mensen die fokken, willen dat hun dier aan de rasstandaard voldoet. Zij zetten zich in om dieren te fokken naar de standaard (het ideaalbeeld) en gaan naar tentoonstellingen om hun dieren te laten “keuren”. Zo gebeurd dit ook in de kattenwereld.

Er zijn vele kattenrassen en ieder ras heeft zijn eigen uiterlijke en karakteristieke kenmerken. Door die kenmerken kunnen rassen onderscheiden worden. Voor ieder ras is er een rasstandaard opgesteld: aan dit uiterlijke plaatje zou de ideale kat van het desbetreffende ras moeten voldoen. Uiteraard bestaat de perfecte kat niet, maar het doel is voor veel fokkers wel om te streven naar een kat die zo dicht mogelijk bij de rasstandaard ligt.
Menig kattenfokker is wel een of meerdere keren op een show geweest. Aan beginnende fokkers wordt het ook aangeraden om een aantal keer met hun dieren naar een show te gaan.
Op een show zijn er keurmeesters die zich gespecialiseerd hebben in de uiterlijke kenmerken van rassen. Sommige keurmeesters zijn gespecialiseerd in enkele rassen, andere keurmeesters mogen alle rassen keuren. Door een keurmeester naar je kat te laten kijken, leer je veel over je kat. Over zijn/haar pluspunten, maar ook over de “verbeterpunten”. Op basis van deze informatie kun je een geschikte partner voor je kat uitkiezen. Het mooiste is wanneer meerdere keurmeesters je kat gekeurd hebben, want dan heb je meerdere meningen en kun je een beter totaalbeeld vormen.

Naast dat mensen showen om wat meer over hun dieren te leren, is het showen ook een wereld opzich, eentje waarin je je ook kunt begeven als je niet fokt en zelfs met een huiskat. Deze zijn namelijk op de meeste shows ook welkom.

Zelf ben ik een jaar of 7 geleden begonnen met showen. Ik had toendertijd een Brits Korthaar poes. Via via las ik steeds vaker over shows en showen en ik werd er nieuwsgierig naar. Ik wilde ook wel eens zo’n show bezoeken met een kat en kijken wat dit nu precies inhield. Na de eerste keer showen was ik verkocht. Nu zijn we jaren verder, maar showen doe ik nog steeds met één van mijn katten.

Voordat je überhaupt op show kunt gaan, moet je het e.e.a. aan voorbereidingen treffen. Zo heb je spullen nodig voor op de show. Ik schreef eerder dat de kat in prin cipe de hele dag in een kooi zit. Vaak zitten er meerdere kooien aan elkaar vast. Om te voorkomen dat je kat fysiek contact kan hebben met de buurkat, is het verplicht om je kooi te bekleden met gordijnen. Ook is het aan te raden om bovenop en binnenin de kooi een kleedje te leggen. Binnenin zodat je kat zacht kan liggen, bovenop om meer veiligheid voor je kat te creëren. Ook heb je een kitten kattenbak en voer en drinkbakjes nodig. Afhankelijk van het ras dat je showt, heb je ook toiletteerspullen nodig. Zo heb ik zelf verschillende borstels en kammen bij mij, poeders en sprays om de vacht mee te verzorgen. Ook heb ik scharen bij me om eventueel de kat nog wat te toiletteren. Ik ben van mening dat je je kat eigenlijk al showklaar moet hebben voordat je naar de show gaat, maar op de show zelf voer ik wel in de ochtend een finishing touch uit. Daarnaast heb ik ook de spullen bij mij voor als mijn kat een ongelukje heeft.
Een showdag duurt lang, dus ik zorg ook altijd dat ik eten en drinken bij mij heb. Meestal worden shows in sportcentra gehouden en kun je daar ook wat te eten en drinken kopen.

Zo ziet een showkooi er aangekleed uit:
Kattenshow

Een show is eigenlijk niets meer dan een schoonheidskeuring van je kat. Naast dat je kat aan de rasstandaard moet voldoen, is het ook zaak om hem zo mooi mogelijk te maken voor de show. Per ras verschilt de manier waarop dit gebeurd, ik zal nu ingaan op hoe ik mijn exotic Puschkin showklaar maak.

Shows worden in Nederland altijd op zondagen gehouden. In België worden ze vaak ook op zondag gehouden (en een enkele keer op zaterdag) en in Duitsland worden shows vaak op zaterdag én zondag gehouden.
De maandag of dinsdag voor de show, begin ik met het showklaarmaken van Puschkin. De exotic is een stevig en compact ras, waarbij rondheid centraal staat. Zo moeten ze een ronde kop hebben, grote ronde ogen, ronde poten, een korte staart met een afgeronde punt en kleine, ronde oortjes. Ik begin op maandag met bijknippen van de vacht rondom de ogen. De lange haren knip ik voorzichtig kort, zodat er geen vacht over de ogen hangt. Op die manier lijken de ogen groter en ronder.
Daarna doe ik Puschkin in bad. Ik was hem eerst met groene dreft: dit doe ik om zijn vacht de ontvetten. Daarna was ik hem met kleurshampoo’s speciaal voor katten: eentje om zijn rode kleur intenser te maken en eentje om zijn wit witter te maken. Vervolgens was ik hem met een gezichtshampoo (ook geschikt voor dieren) en ten slotte was ik hem met een conditioner die ook structuur aan de vacht geeft. Wanneer ik klaar ben met het wassen droog ik hem goed af en vervolgens zet ik hem in de “droogkast”. Dit is een, speciaal voor dieren gemaakte, kast met een ingebouwde föhn. Het droog föhnen van een exotic is best wel een werk omdat ze een dikke ondervacht hebben. Zeker als je meerdere katten op een dag moet wassen (want ook als je niet showt hebben exotics en perzen af en toe een bad nodig), is het heel fijn dat je ze in een droogkast kunt laten drogen. Ik laat Puschkin niet helemaal door en door droogföhnen in de kast, dit is niet goed voor de kwaliteit van de vacht. Wanneer hij grotendeels droog is, droog ik eventueel nog delen wat na met een handföhn en laat ik hem verder drogen aan de lucht. Ik zorg dan altijd dat het lekker warm voor hem is in de woonkamer.
Op zaterdag ga ik verder met het showklaar maken. Vaak hebben katten dat de vacht op hun oren in een puntje toeloopt. Puschkin heeft dat ook. Dit is niet wenselijk: een exotic moet kleine, ronde oortjes hebben en wanneer de vacht in een punt toeloopt, verstoort dit het beeld. Dit puntje knip ik weg. Ook knip ik de haren op zijn schedeltje met behulp van een thinning-sheer bij, zodat zijn koppie ronder oogt. Dit doe ik ook met de haren op zijn staart.
Ook zorg ik ervoor dat zijn ogen en oren schoon zijn en knip ik de nagels. Ten slotte borstel ik zijn vacht op een bepaalde manier, zodat deze voller lijkt en daarmee is Puschkin klaar voor de show.

Puschkin in bad en in de droogkist
Plog 17-08-2015 Plog 17-08-2015

Op de showdag zelf is het vroeg opstaan. Elke show begint met een veterinaire keuring: de dierenarts controleert je kat. Wanneer je kat gezond verklaart is mag je de showhal betreden. Heeft de dierenarts twijfels, dan wordt je weer naar huis gestuurd. Deze veterinaire keuring begint meestal om half 8 en duur dan tot 9 uur of half 10. Ikzelf vind het fijn om er vroeg te zijn, zodat je daarna rustig de tijd hebt om je showkooi aan te kleden.
Als de kooi eenmaal aangekleed is mag Puschkin zijn kooitje in. Ik laat hem even bijkomen van de reis. Zodra de veterinaire keuring is afgelopen, begint de show. Dat is voor mij het moment dat ik Puschkin nog één maal onder handen neem. Ik maak nogmaals zijn oogjes schoon, voeg wat droogshampoo toe op de plekken die sneller vet worden (zoals achter de oren en bij de staart) en borstel dit goed uit en ik breng met een lichte hand wat texturizing spray aan op zijn vacht. Daarna laat ik hem met rust tot ik naar de keurmeester moet.

Hoe laat je naar de keurmeester moet, is elke show weer onbekend. Ik show zelf alleen bij onafhankelijke verenigingen en daar is het zo dat de steward (iemand die de keurmeester helpt) je komt halen met een briefje. Het is dus belangrijk om bij je kooi in de buurt te blijven.
Omdat je nooit weet wanneer je naar de keurmeester moet, vind ik het altijd prettig om Puschkin van te voren helemaal klaar te hebben, zodat ik direct naar de keurmeester kan als de steward langs komt.

Wachten tot we naar de keurmeester mogen
Kattenshow

Wanneer je gehaald wordt, ga je met je kat naar de keurmeester. Ikzelf presenteer Puschkin altijd in de showhouding. De eerste indruk is heel belangrijk en door je kat in de juiste houding te presenteren, kan de keurmeester zich al een beeld vormen. Daarnaast staat het professioneel, vind ik.
Wanneer de keurmeester zegt dat je mag, zet je je kat bij hem op de tafel. De keurmeester kijkt vervolgens aan de hand van de standaard, of jouw kat eraan voldoet. Dit doet hij door je kat te bekijken en te bevoelen. Hij schrijft zijn bevindingen op een rapport op en beoordeelt aan de hand daarvan of je kat een titelpunt waardig is. De meeste keurmeester vertellen direct of je je punt krijgt en waarom wel of niet. Soms zijn er ook keurmeesters die dit niet vertellen, dan is het altijd spannend.
Een kat kan de volgende beoordelingen krijgen op show:
Goed (G): dit houdt in dat je kat niet geschikt is om mee te showen en fokken.
Zeer goed (ZG): dit houdt in dat je kat niet geschikt is om te showen en alleen geschikt is om mee te fokken met een goed uitgezochte partner.
Uitmuntend (U): deze kat is geschikt voor de show en de fok.
Daarnaast is het ook nog eens zo, dat wanneer er meerdere katten van hetzelfde ras en geslacht aanwezig zijn, die dezelfde kleur hebben en strijden voor dezelfde titelpunt, de keurmeester deze punt maar aan één van deze katten mag toekennen.
Voorbeeld: er zijn 3 exotic poezen in de kleur rood, die alledrie voor hun kampioenspunt naar de show zijn gekomen, dan krijgt de kat die de keurmeester het mooist vindt, de punt (en een U1). Nummer 2 krijgt een U2 en nummer 3 krijgt een U3.

Hier wordt Puschkin door de keurmeester gekeurd:
Kattenshow

Wat houden die titelpunten nu in? Naast dat je kunt showen om wat meer over je kat te leren, kun je ook showen om titels voor je kat te behalen. Soms als je op een catterysite bij de katten kijkt zie je voor de naam staan: CH. IC, Eur CH, etc. Dit zijn titels die een kat dan middels showen heeft behaald. Een kat kan, van laag naar hoog, de volgende titels behalen:
Ch = kampioen
IC = internationaal kampioen
GIC = groot internationaal kampioen
Eur Ch = europees kampioen
GEC = groot europees kampioen
W Ch = wereldkampioen
Om een titel als, bijvoorbeeld, kampioen te halen, moet je kat 3x bij verschillende keurmeesters een titelpunt hebben gekregen. De drie titelpunten samen geven je het recht om je kat als kampioen te registeren. Hiervoor moet je wel lid zijn van een vereniging. Naarmate je hoger in de titels komt, kijken de keurmeesters steeds strenger naar je kat. Ook moet je, naarmate je hoger in de titels komt, naar buitenlandse shows met je kat.
Je snapt denk ik wel, dat voordat je je kat wereldkampioen mag noemen, je er behoorlijk wat showdagen op hebt zitten.

Nadat je kat bij de keurmeester is geweest breng je hem weer terug naar de kooi. Soms moet je met je kat terug naar de keurmeester en als je geluk hebt wordt je kat naar het podium geroepen.
De keurmeester mag namelijk ook prijzen toekennen aan katten, of je kat nomineren voor een prijs. Op een show zijn er de volgende rasgebonden prijzen te winnen:
Best in Variëteit (BIV): de mooiste kat van een bepaalde kleur van een ras. Er zijn bijvoorbeeld 4 blauwe exotics, dan mag de keurmeester de mooiste blauwe exotic een BIV geven. Wanneer er weinig dieren van een ras aanwezig zijn, dan mogen ze voor deze prijs ook kleuren bij elkaar trekken: bijvoorbeeld de mooiste exotic met wit en de mooiste exotic zonder wit.
Speciale prijs: wanneer je kat zo mooi is, maar er geen BIV toegekend kan worden omdat er te weinig katten van jouw ras aanwezig zijn, dan mag de keurmeester een speciale prijs toekennen.

Foto uit de oude doos, Penny kreeg hier de BIV. Dit was op een show in 2010:
Kattenshow

Hier kreeg Puschkin in februari en in oktober de BIV op een NLKV show. Beide in 2014. Foto’s gemaakt door Marian Draat:
Kattenshow Kattenshow

Op deze show in augustus 2015 kreeg Puschkin een speciale prijs. Foto rechts is gemaakt door Marian Draat:
Kattenshow

Dan zijn er ook de rasgroep gebonden prijzen. Er zijn 3 rasgroepen: korthaar, halflanghaar en langhaar. Mijn exotic Puschkin valt in de categorie langhaar. Per rasgroep zijn er dan ook nog een aantal subcategorien: open kater, open poes, castraat kater, castraat poes, kitten 6-10 mnd kater, kitten 6-10 mnd poes, kitten 3-6 mnd kater en kitten 3-6 mnd poes. Puschkin valt in de open katers klasse.
Best in Show (BIS): per rasgroep en per subcategorie mag de keurmeester één kat voordragen; dit wordt ook wel de nominatie genoemd. Alle genomineerden dragen tegelijk hun kat in de showhouding voor aan de keurmeesters, en de keurmeesters beslissen dan welke kat de beste is. Hierin geldt: meeste stemmen gelden. De kat met de meeste stemmen is dan BIS in zijn subcategorie. Bijvoorbeeld: BIS open kater langhaar, of BIS castraat poes korthaar. De katten die BIS zijn geworden krijgen een prijs.
Best of Best (BOB): nadat alle BIS bekend zijn, komen alle BIS per rasgroep naast elkaar te staan en kiezen de keurmeesters wederom de beste kat uit. Dus van alle BIS katten in de rasgroep langhaar, wordt de mooiste kat uitgekozen. Dit geldt ook voor de korthaargroep en de halflanghaargroep.
Best over All (BOA): nadat van elke rasgroep bekend is welke kat de mooiste is, komen deze BOB katten tegenover elkaar te staan. Wederom kiezen de keurmeesters de mooiste kat en deze kat mag zich dan BOA noemen; de allermooiste kat van de show.

Nog een foto uit de oude doos. Dit was in 2010, Copa won hier de BIS open poezen langhaar. Foto gemaakt door Marian Draat:
Kattenshow

Op deze foto won Adinda de BIS kittens 3-6 maanden langhaar, dit was ook in 2010 (foto wederom Marian Draat):
Kattenshow

Hier heeft Puschkin de BOB langhaar gewonnen, dit was in 2015. Totaal niet verwacht en zo ontzettend trots! Foto gemaakt door Marian Draat:
Kattenshow

Puschkin heeft hier de BOA gewonnen, wederom totaal niet verwacht en wat ben ik trots!!! Volgens mij is dat ook wel aan mijn gezicht te zien, haha 😉 Dit was in Duitsland in 2015, foto gemaakt door Tierpfotengrafie:
Kattenshow

Met huiskatten kan ook geshowd worden: van alle huiskatten wordt de mooiste gekozen en die wint een prijs. Zij dingen echter niet mee naar de BIV, BIS, BOB en BOA.

Nadat de BOA is gekozen, is de show afgelopen. Vaak is het dan een uur of 6. Voor de rust van de katten mag je pas weg nadat de BOA gekozen is. Wanneer de show afgelopen is krijg je ook je keurrapport mee naar huis. Hierop staat wat de keurmeester van je kat vindt en deze heb je ook nodig om je punt te registreren.

Het showen is erg intensief en het vraagt best wel wat van je kat. Je kat moet behoorlijk stressbestendig zijn en niet bang zijn voor vreemde mensen. Ook moet je kat er tegen kunnen dat hij bevoelt en bekeken zal worden. En natuurlijk moet je kat het niet erg vinden dat je hem showklaar maakt en alle handelingen uitvoert die daarbij komen kijken.
Op dit moment show ik alleen nog met Puschkin. Hij gedraagt zich zoals een goede showkat zich in mijn ogen zou moeten gedragen: hij vindt het reizen niet erg, ligt relaxt in zijn kooi te slapen en vindt het ontzettend leuk om aandacht te krijgen van de keurmeester. Ook aandacht van bezoekers vindt hij erg leuk. Hij vindt het geen enkel probleem dat mensen hem bekijken en bevoelen. Vaak gaat hij er zelfs uitgebreid voor staan/liggen. Dat maakt het showen met hem leuk. Ikzelf vind het niet leuk om te showen met een kat die stress heeft. Het is voor de kat niet prettig en goed en een gestreste kat toont zich ook nooit zo mooi als een relaxte kat. En een gestreste kat zal sneller uithalen naar de keurmeester en/of jou. Iets wat natuurlijk geenszins prettig is.

Hier sta ik samen met Puschkin en mijn nichtje op het podium voor de uitreiking van de BIS. Dit was in 2015.
Kattenshow

Wat ik leuk vind aan het showen is om te kijken wat keurmeester van je katten vinden en welke potentie je kat heeft: wat is de hoogst mogelijk haalbare titel voor jouw kat? Elke show vind ik het weer spannend: wat vind de keurmeester van Puschkin, zou hij zijn punt krijgen? Daarnaast is het ook een dagje uit. Je ontmoet mensen en praat bij met mensen die je vaker ziet op show. Vaak zit ik bij mensen in de buurt die ik niet ken, maar je raakt vanzelf wel aan de praat. Je hebt immers een gezamenlijke hobby/liefde. De laatste jaren gaat mijn moeder mee naar (bijna) alle shows. Heel gezellig, zo hebben mijn moeder en ik samen een dagje uit. En ook mijn zus heeft de smaak te pakken gekregen van het showen, dus inmiddels is het zelf een familiedagje uit aan het worden 😉

Wauw, ik zie nu dat dit artikel inmiddels een heleboel woorden omvat. Het showen is helemaal niet ingewikkeld. Als je het een paar keer gedaan hebt, dan heb je wel een goed beeld van hoe het in elkaar steekt. Maar het omvat wel veel facetten en ik kan mij indenken dat als je het zo op papier leest, het er heel ingewikkeld uitziet. Mocht je zelf een keertje willen showen met een kat, dan kan ik je zeker aanraden om naast iemand te zitten die je tijdens de show een beetje op weg wilt helpen. Zo snap je wat sneller hoe de showwereld werkt. Het makkelijkst is het als iemand van je eigen ras je op weg helpt. Dit in verband met het showklaar maken van je kat. Maar dit hoeft uiteraard niet, iemand van een ander ras kan je ook prima helpen. Ik vind het in ieder geval altijd hartstikke leuk om iemand op weg te helpen en ben er ook altijd bereid toe!

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *