Fototutorial: zelf wonden maken met vloeibare latex

0 6

Ik ga geregeld met een van mijn katten naar kattenshows. Elk najaar organiseert de NLKV een Halloweenshow. Als extra hebben ze ook prijzen voor: de mooiste zwarte kat, de mooist versierde Halloween kooi en de best verklede Halloween exposant.
Toen ik in de So-Low liep en daar allerlei zombie make-up kits zag liggen, kreeg ik het idee om mij dit jaar eens als zombie te gaan verkleden voor de show. Ik ben wel eens als heks verkleed gegaan en het leek mij leuk om nu iets anders te doen.
Ik kocht wat spullen en thuis ben ik allerlei tutorials gaan kijken. Via deze tutorials ontdekte ik de mogelijkheden van vloeibare latex. Ik werd steeds enthousiaster en besloot dit aan te schaffen om mijn look compleet te maken.
Eenmaal aan de slag merkte ik hoe makkelijk dit latex werkt en hoe leuk het is om er wonen mee te maken. Daarom wil ik vandaag een tutorial delen over hoe je zelf wonden met latex kunt maken.

De benodigdheden
Tutorial wonden maken

Het leuke van het werken met Latex is dat je al je creativiteit kunt laten gaan. Het minimale wat je nodig hebt: vloeibare latex (o.a. bij winkels die schmink verkopen. Let op: de latex moet geschikt zijn voor de huid!), make-up sponsjes en tissues. Een pincet en een schaar zijn ook handig, dit gebruik je om een gat in de latex te maken.
Verder heb je spullen nodig om de wond mee te kleuren. Wat je in ieder geval nodig hebt is een foundation en transparante poeder. Ook heb je make-up producten in de volgende kleuren nodig: rood, paars en zwart. Eventueel ook groen en bruin. Ikzelf gebruikte lipsticks, oogschaduw en nagellak. Ook gebruikte ik nep-bloed (optioneel).

Aan de slag met de latex!
Tutorial wonden maken

Haal de lagen van de tissues uit elkaar, dit zorgt voor het mooiste effect.

Tutorial wonden maken

Doe wat latex op een bordje, of een ander oppervlakte waar je het makkelijk af kunt halen.

Tutorial wonden maken

Met behulp van een sponsje breng ik de latex aan op de plek waar ik de wond wil maken. In dit geval mijn been.
LET OP! Gebruikt nooit je goede make-up kwasten om de latex mee aan te brengen! Dit ruïneert je kwasten. Zelf vind ik een make-up sponsje het fijnst werken.

Tutorial wonden maken

Breng de latex aan over de oppervlakte waarop je de wond wil creëren. Dit hoeft helemaal niet precies.

Tutorial wonden maken

Leg vervolgens, op de nog natte latex, een laagje van de tissue. Druk hem goed aan. De tissue hoeft niet strak aangebracht te worden. Wonden zijn ook niet strak en glad.

Tutorial wonden maken

Scheur het overtollige tissue af. Wederom, zorg ervoor dat de randjes niet precies en mooi zijn, maar hou het rafelig.

Tutorial wonden maken

Breng nog een laagje latex aan. Breng het iets over de randen van de tissue aan, zodat de hele tissue bedekt is.

Tutorial wonden maken

Afhankelijk van hoe dik je de wond wilt hebben, breng je verschillende lagen latex en tissue aan. Eindig altijd met een laag latex. Ikzelf heb hier 3 lagen tissue aangebracht. Laat de latex vervolgens drogen. Dit kan wel zo’n 20 tot 30 minuten duren (e.e.a. hangt af van de hoeveelheid latex en tissuelagen die je hebt gebruikt). Dit proces kun je versnellen door de boel droog te föhnen.

Tutorial wonden maken

Poeder vervolgens het latex af met een transparante gezichtspoeder. Dit is belangrijk, op deze manier hecht de make-up zich beter aan de latex.

Tutorial wonden maken Tutorial wonden maken Tutorial wonden maken

Met behulp van een pincet maak ik een gaatje in de latex. Dit scheur ik vervolgens verder open met mijn handen. Je kan nu aan de slag gaan met de make-up, maar je kan er ook voor kiezen om in het gat nog een beetje latex en tissue aan te brengen. Kijk wel uit dat je jezelf niet bezeert met het pincet of de schaar.

Tutorial wonden maken Tutorial wonden maken Tutorial wonden maken

Ik deed dit wel. De manier waarop gaat precies hetzelfde als eerder beschreven: laagje latex, laagje tissue, laagje latex en laten drogen maar. Wanneer het droog is wederom af poederen. Je latex basis is nu klaar en het is tijd om de boel in te gaan kleuren.

Kleuren maar!
Tutorial wonden maken Tutorial wonden maken

Zorg als eerst dat de latex een huidskleur heeft door er foundation op aan te brengen. Zelf vind ik dit het makkelijkst gaan met een kwast.

Tutorial wonden maken

Kleur vervolgens de wond in met een donkerrode kleur. Ik gebruik hier zelf een lipstick van Action in de kleur Vamp Red. Let op dat je, voor het mooiste effect, ook een beetje onder de randen van de latex kleurt.

Tutorial wonden maken

Breng daarna wat zwarte oogschaduw aan. Dit zorgt voor diepte. Dit kan gewoon met de vingers.

Tutorial wonden maken

Breng vervolgens een paars/paars-rode kleur aan. Wederom met de vingers. Ik gebruikte hier een lipstick in de kleur Dark Side.

Tutorial wonden maken

Breng daarna wat groene oogschaduw aan. Wees wederom niet te precies. Lukraak smeren werkt het beste.

Tutorial wonden maken

Kleur vervolgens de huidkleurige gedeelten in met een rood/rood-bruinig product.

Tutorial wonden maken

Zo komt het er dan uit te zien.

Tutorial wonden maken

Breng vervolgens in de wond een donkerrode kleur aan. Dit geeft diepte aan de wond. Zelf gebruikte ik een nagellak van Essie (Shearling Darling). Ik bracht ook wat van dit nagellak met mijn vinger op de rest van de latex aan. Vervolgens bracht ik ook nog wat nepbloed aan.

Tutorial wonden maken

Dit is dan het eindresultaat!

Tutorial wonden maken Tutorial wonden maken

Voor de show zelf had ik deze look gemaakt, incl. wonden op mijn armen en benen én gescheurde, bebloede en bevuilde kleding en warrig haar (ik heb helaas nog geen betere foto van de complete look, die is nog onderweg). Helaas bleef de wond op mijn kin niet goed zitten, deze heb ik er in de loop van de dag verwijderd.
Ik ben trouwens ontzettend trots, want ik heb de prijs voor best verklede Halloween Exposant gewonnen! 😀

Extra tips
Pas op met de latex i.c.m. je kleding. Dit is niet zo makkelijk te verwijderen.
I.p.v. tissue kun je ook watten gebruiken (geen wattenschijfjes, maar die watten die je uit elkaar kunt trekken), of een combinatie van beide. Dit geeft een andere structuur aan je wond.
De latex is makkelijk te verwijderen. Vergelijk het maar met het verwijderen van een pleister.
Als je latex op je gezicht aanbrengt, pas dan op voor je wenkbrauwen. Latex zo op je wenkbrauwen aanbrengen kan ervoor zorgen dat je bij het verwijderen wenkbrauwharen meetrekt. Zorg je dat je ze eerst afschermt met bijvoorbeeld lijm o.i.d. Tips hiervoor zijn op google te vinden.

Happy Halloween allemaal!

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *